Totes les Notícies

S’aprova l’Estratègia Urbana de la Bici: cap a una ciutat 100% ciclable

Ahir, 22 de novembre, el Ple Municipal de l’Ajuntament de Sant Boi va aprovar la implementació de l’Estratègia Urbana de la Bicicleta. Tot un conjunt de mesures que fomenten l’ús d’aquest mitjà de transport i aposten per convertir la ciutat en un espai 100% ciclable.

Des de que es va presentar la iniciativa, el passat mes d’abril, el document ha estat obert a la participació ciutadana amb l’objectiu de recollir els diferents punts de vista, les propostes i les preocupacions del les santboianes i dels santboians.

Durant la sessió del Ple Municipal, la regidora d’Infraestructures i Mobilitat, Elena Amat, va destacar que “es tracta d’un instrument per tornar a situar a les persones en el centre de l’espai públic que, els darrers anys, ha estat dominat pels vehicles a motor”.

Els punts clau de l’estratègia

Així, aquesta nova estratègia es convertirà en l’eix vertebrador de les accions i les polítiques que es duran a terme, des del consistori, a favor de la mobilitat en bicicleta. En aquest sentit, s’han establert cinc vies principals d’actuació.

1. Millorar i mantenir la infraestructura ciclista de la ciutat per facilitar al màxim la mobilitat en bici. Així, s’ampliarà la xarxa de carrils bici, es continuarà pacificant el trànsit (zones 30) amb nova senyalització específica, s’incrementaran els aparcaments i es treballarà per garantir un bon manteniment i neteja de totes les vies ciclables locals.

2. Formació ciclista per fomentar un bon ús de la bicicleta de de la infància. Per això s’hagarantir que tots els nens i nenes disposin dels coneixements necessaris (conducció, educació viària i manteniment) per circular en bicicleta de forma autònoma i segura.

3. Salut i esport com a part activa d’una estratègia de ciutat sostenible i saludable. En aquesta cas, s’incorporarà la bicicleta en projectes i esdeveniments vinculats a la promoció d’un estil de vida dinàmic i amb bons hàbits.

4. Desenvolupament econòmic local a través de la bicicleta. Ja sigui amb l’atracció d’activitat comercial vinculada a aquest sector o bé apostant pel cicloturisme com a pol d’atracció cap a la nostra ciutat.

5. Comunicació i sensibilització amb la incorporació, des de l’inici, de tots els mitjans disponibles per impulsar noves accions comunicatives i campanyes de conscienciació que promoguin el ciclisme urbà.

Amb tot, la nova Estratègia Urbana de la Bici vol aconseguir que els total de desplaçaments en bici a Sant Boi passi de l’1% al 5%.

E-Bicibox, el “bicing” de bicis elèctriques, arribarà a Sant Boi

L’E-Bicibox, el nou servei de lloguer de bicicletes elèctriques, que posarà en marxa l’Àrea Metropolitana de Barcelona a l’inici de 2019, també estarà disponible a Sant Boi i a un total de 12 municipis de les rodalies de Barcelona (Baix Llobregat i Sant Cugat).

Es tracta d’una iniciativa de bicicletes elèctriques compartides -imita el funcionament del “Bicing” barceloní- que incorpora un seguiment c via GPS per informar sobre el lloc on es troben situades així com del del nivell de càrrega de la bateria. A més, comptabilitza els  quilòmetres recorreguts (totals i per recorregut) i permet un elevat grau de control sobre el manteniment dels vehicles a l’AMB.

Cada estació de l’E-Bicibox comptarà amb un total de 14 bicicletes i estaran operatives entre les set del matí i les dotze de la nit. En tots els casos, la primera mitja hora d’ús serà gratuïta i el servei funcionarà els 365 dies de l’any. D’altra banda, els usuaris i les usuàries podran donar-se d’alta pagant una quota anual de 30 €, o bé escollir tarifes en funció de la franja temporal:

– Mitja hora 0,50 € (fins a 5 hores).
– Entre 1 i 10 hores 2 €.
– Entre 10 i 17 hores 3€.

D’aquesta manera l’AMB, en col.laboració amb les administracions municipals, vol fer un pas endavant per facilitar la mobilitat sostenible i dinàmica entre els municipis de l’Àrea Metropolitana.

Sant Boi comptarà amb dues estacions 

Els santboians i les santboianes tindran al seu servei dues estacions d’E-Bicibox. Està previst que una d’aquestes s’instal.li al voltant de l’estació d’FGC de Sant Boi i, l’altra, a l’inici de Ronda Sant Ramon.

Així la nostra ciutat consolida el seu compromís amb el servei i la iniciativa de Bicibox, que actualment compta amb 17 aparcaments al municipi, un dels quals és de gran capacitat (a l’estació d’FGC). Gairebé 400 persones de Sant Boi fan ús d’aquests estacionaments que, durant el passat 2017, van rebre 11.848 bicis, amb un increment del 16,5% respecte a l’any anterior.

La Zona de Baixes Emissions ja està en marxa a Sant Boi

La prova pilot d’una Zona de Baixes Emissions a Sant Boi, coneguda oficialment com a Zona Urbana d’Atmosfera Protegiga (ZUAP), ja està funcionant. Es tracta d’una iniciativa, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en col·laboració amb l’Ajuntament, amb la qual s’impulsen mesures que fomenten la mobilitat sostenible i ajuden a millorar la qualitat de l’aire.  

El projecte s’ha posat en marxa al barri de Marianao, entre el carrer de Benviure, l’avinguda de Can Carreres i la ronda de Sant Ramon. El perímetre ja compta amb la senyalització vertical i horitzontal adequada.

Al carrer d’Eusebi Güell, entre altres, s’ha reduït el límit màxim de velocitat de 50km/h a 30 km/h per facilitar especialment la circulació de bicicletes per la calçada de forma més segura. D’altra banda, cal remarcar que les mesures que s’adoptin NO seran sancionadores, sinó de conscienciació.

S’han creat noves places d’aparcament per a motos, ubicades als encreuaments dels carrers per tal de millorar també la visibilitat entre conductor/a i els/les vianants,així com nous espais d’estacionaments per a bicicletes en forma de “U”.

Punts de mesura i control de la contaminació atmosfèrica

Amb la incorporació d’aquestes mesures s’està duent a terme un pla de control per monitoritzar i avaluar els efectes sobre la qualitat de l’aire mitjançant 5 punts de control i mesura de la contaminació atmosfèrica.

Amb tot, des del consistori enmarquen aquesta nova acció en la seva estratègia de ciutat sostenible i saludable, ja que la mobilitat diària de la ciutadania té un impacte directe sobre la nostra salut.

.

Nova parada de bus a Sant Boi: Mossén Jacint Verdaguer – Marià Fortuny

En els propers 15 dies estarà operativa una nova parada d’autobús a Sant Boi. L’estacionament s’ubicarà al carrer Mossén Jacint Verdaguer, a l’alçada de l’encreuament amb el carrer Marià Fortuny.

Aquesta iniciativa respon a la necessitat de reduir la distància entre la parada de Mossén Jacint Verdaguer-Pare Pere de Piera i la de Plaça Catalunya, actualment separades per 400 metres. Amb la incorporació de la nova parada, que quedarà al mig d’aquestes dues, la separació passarà a ser de 200 metres -la mitjana que actualment es compleix a Sant Boi-.

Les línies que incorporaran el nou estacionament al seu recorregut seran: L70, L72, L74, L78, L96, L79 i N13.

Obres de millora a la parada de Plaça Catalunya

Paral.lelament a aquesta nova instal.lació, es millorarà l’accés a la parada de Plaça Catalunya amb una nova plataforma que permetrá un millor estacionament dels autobusos.

Actualment, quan els vehicles han d’efectuar la parada, queden massa separats de la calçada i això dificulta que els passatgers i les passatgeres, especialment la gent d’edat avançada i/o amb mobilitat reduïda, puguin baixar de l’autobús amb seguretat i normalitat.

La nova plataforma evitarà que aquesta situació es continuï produint.

Treballs de pavimentació en el nus que enllaça la carretera BV-2002 amb la C-245

Ahir, 22 d’octubre, van començar les tasques d’apedaçat i pavimentació del ferm de la carretera BV-2002, en el tram que fa de nús d’enllaç daquesta via amb la C-245.

La durada prevista dels treballs es de 4 nits i, per tal de minimitzar les afectacions al trànsit, els treball es duran a terme en l’horari nocturn (comprès entre les 21:30 h. i les 6:00 h. del dia següent).

Durant l’execució dels treballs s’habilitarà a la zona afectada un pas alternatiu per la circulació i, en el cas de ramals de sentit únic sentit, el desviament de la circulació es farà mitjançant les rotondes existents a cada costat del nús ( una a Cornellà i l’altre en direcció Castelldefels).

BV-2002 nus pk.8 copia

Un cop finalitzats els treballs, es procedirà a la reposició de la senyalització horitzontal malmesa.

Preguem disculpeu les molèsties durant la durada de les obres.